RAMELLS ASSESSORS CONSULTORS, S.L.

NO HI HAN PUBLICACIONS

APARTATS DEL BUTLLETÍ

Ayuda
x

Ayuda a la busqueda de artículos

La búsqueda se realizará sobre los artículos que pertenezcan a las publicaciones del producto seleccionado.

Si introducimos más de una palabra, el resultado de la búsqueda será todos los artículos que contengan al menos una de las palabras.

Si introducimos varias palabras entre comillas, el resultado de la búsqueda será todo artículo en el que aparezca exactamente la frase escrita en el buscador.

Ejemplo: "Obligaciones del empresario"

COVID-19: mesures fiscals adoptades que es mantenen després de la pandèmia

Novetats fiscals publicades durant la vigència de l’estat d’alarma que continuen vigents o que tindran efecte en pròximes declaracions dels diferents impostos: canvis en mòduls, deduccions en l’IRPF, acords per al pagament de lloguers, disponibilitat de plans de pensions, noves deduccions i possibilitat de presentar una segona declaració de l’impost de societats, reducció de tipus d’IVA, noves exempcions en AJD, beneficis fiscals per esdeveniments d’interès públic o la possibilitat d’efectuar actuacions tributàries per sistemes digitals.

Durant la vigència de l’estat d’alarma es van publicar nombroses normes fiscals per a mitigar l’impacte que pogués generar en l’economia de les persones, tant físiques com jurídiques, la crisi sanitària del coronavirus.

Algunes d’aquestes mesures van tenir caràcter temporal, com ara la possibilitat d’ajornar el pagament de deutes tributaris o duaners, la suspensió de terminis en procediments tributaris o l’ampliació de terminis de declaració d’impostos.

En canvi, altres mesures que es van prendre per a pal·liar els efectes de la COVID-19 van implicar la modificació de normes tributàries que continuen mantenint els efectes un cop acabat l’estat d’alarma. Tot seguit analitzem aquestes normes i també els efectes que té en les declaracions de societats o de renda el fet d’haver aplicat alguna d’aquelles mesures que tenien una vigència temporal.

Mòduls 2020

La renúncia a mòduls el 2020 no vincula durant 3 anys

Queden limitats els efectes temporals de la renúncia tàcita al mètode d’estimació objectiva en l’exercici 2020. Els qui van renunciar a l’aplicació del mètode d’estimació objectiva en IRPF, en el termini per a la presentació del pagament fraccionat corresponent al primer trimestre de l’exercici 2020, podran revocar aquesta renúncia durant el 2021, sempre que compleixin els requisits normatius per a aplicar-ho.

Aquesta renúncia tindrà els mateixos efectes respecte dels règims especials establerts en l’IVA o en l’IGIC (article 10 RDL 15/2020).

Els dies naturals en estat d’alarma no computen en mòduls

Per al càlcul dels pagaments fraccionats en el mètode d’estimació objectiva de l’IRPF i de la quota trimestral del règim simplificat de l’IVA dels qui desenvolupin activitats econòmiques de l’annex II de l’Ordre HAC/1164/2019, no computaran, com a dies d’exercici de l’activitat, els dies naturals en què hagués estat declarat l’estat d’alarma aquest trimestre (article 11 RDL 15/2020).

S’incrementa la deducció per donacions en l’IRPF

Amb efectes des de l’1 de gener de 2020, es modifica l’article 19.1 de la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge, i s’incrementa en 5 punts el percentatge de deducció que s’aplicava fins ara.

Es podrà deduir el 80 % dels 150 primers euros invertits en un projecte, i el 35 % de la quantitat restant. Aquest últim percentatge de deducció s’eleva al 40 % si en els dos exercicis immediatament anteriors s’haguessin efectuat donacions pel mateix import o un import superior a favor de la mateixa entitat.

Acords voluntaris per a rebaixar o diferir el pagament de lloguers

L’acord voluntari per a rebaixar o diferir la renda per lloguer durant l’estat d’alarma, al qual hagin arribat arrendador i el llogater, tindrà incidència en la declaració de l’IRPF (DGT V0985-20, de 21 d’abril).

1. L’acord per a rebaixar la renda tindrà incidència en la declaració de l’IRPF de l’exercici 2020, any en què es produeix aquest acord.

L’arrendador reflectirà com a rendiment íntegre (ingressos) durant aquests mesos els nous imports que hagin acordat les parts, sigui quin sigui l’import. A més, cal tenir present que continuaran sent deduïbles les despeses necessàries i que no serà procedent la imputació de rendes immobiliàries pel fet que l’immoble continua arrendat.

2. En cas d’acord per a diferir la renda, l’arrendador imputarà el rendiment íntegre (ingressos) d’aquests mesos en funció de l’exigibilitat dels nous terminis que hagin acordat les parts. A més, cal tenir present que continuaran sent deduïbles les despeses necessàries i que no serà procedent la imputació de rendes immobiliàries durant aquests mesos pel fet que l’immoble continua arrendat.

Disponibilitat de plans de pensions

Es poden rescatar els drets consolidats dels plans de pensions, plans de previsió assegurats, plans de previsió social empresarial i mutualitats de previsió social com a conseqüència del coronavirus (DA 20a RDL 11/2020 i article 23 RDL 15/2020). Excepcionalment, i durant el termini de sis mesos des del 14 de març de 2020, els contribuents que:

Es trobin en situació legal de desocupació com a conseqüència d’un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) derivat de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

Siguin empresaris titulars d’establiments l’obertura al públic dels quals s’hagi vist suspesa com a conseqüència del que s’estableix en l’article 10 del Reial Decret 463/2020.

Siguin treballadors per compte propi que haguessin estat integrats prèviament en un règim de la Seguretat Social com a tals i hagin cessat en l’activitat com a conseqüència de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

Podran fer efectius els seus drets consolidats fins als imports següents respectivament:

Els salaris deixats de percebre mentre es mantingui la vigència de l’expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO).

Els ingressos nets estimats que s’hagin deixat de percebre mentre es mantingui la suspensió d’obertura al públic.

Els ingressos nets estimats que s’hagin deixat de percebre mentre es mantingui la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

Aquests imports no podran superar el resultat de prorratejar l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM) anual per a 12 pagues vigent per a l’exercici 2020 (6.583,20 euros) multiplicat per tres en la proporció que correspongui al període de durada de l’ERTE, al període de suspensió de l’obertura al públic de l’establiment o al període de cessament de l’activitat. En tot cas, en els tres supòsits el període de temps màxim per computar és la vigència de l’estat d’alarma més un mes addicional (Consulta INFORMA AEAT núm. 142218).

Deducció de maternitat durant l’ERTO

Les dones amb fills menors de tres anys amb dret a l’aplicació del mínim per descendents podran reduir la quota diferencial de l’IRPF fins a 1.200 euros anuals per cada fill menor de 3 anys sempre que efectuïn una activitat per compte propi o aliè per la qual estiguin donades d’alta en el règim corresponent de la Seguretat Social o mutualitat. I l’article 262.2 TRLGSS estableix que en el cas d’expedients de regulació temporal d’ocupació en els quals se suspengui el contracte de treball, el contribuent es troba en situació de desocupació total.

En els casos de suspensió del contracte de treball durant tot el mes, com a conseqüència de l’aprovació d’un expedient de regulació temporal d’ocupació, deixa d’efectuar-se una activitat per compte d’altri i si es compleixen els requisits per a gaudir de la deducció per maternitat i el corresponent abonament anticipat.

Només seria possible fer un treball per compte d’altri quan aquest es realitzés a temps parcial en supòsits temporals de regulació d’ocupació. En aquests casos sí que es tindria dret per aquests mesos a la deducció per maternitat (Consulta INFORMA AEAT núm. 142217).

Còmput del termini de dos anys en la reinversió en habitatge habitual

El còmput del termini de dos anys previst per a la reinversió en un nou habitatge de l’import obtingut en la venda de l’habitatge antic queda paralitzat des del 14-3-2020 fins al 30-5-2020 (DGT V1115-20, V1117-20 i V1118-20, de 28 d’abril).

Declaració de l’impost de societats

Els contribuents de l’impost de societats que s’hagin acollit a l’ampliació del termini d’aprovació dels comptes anuals (RDL 8/2020 i RDL 19/2020) han de presentar la declaració dins del termini ordinari establert en l’article 124.1 LIS. Si al final d’aquest termini els comptes anuals no han estat aprovats, la declaració s’ha d’efectuar amb els comptes anuals disponibles (article 12 del RDL 19/2020).

Si l’autoliquidació de l’impost que resulti d’acord amb els comptes anuals aprovats difereix de la presentada en el termini ordinari de declaració, els contribuents presentaran una nova autoliquidació amb termini fins al 30 de novembre de 2020. La nova autoliquidació tindrà efectes des que es presenti.

La nova autoliquidació no estarà subjecta a recàrrecs i tindrà la consideració de complementària, si de la segona declaració resultés una quantitat per ingressar superior o una quantitat per tornar inferior a la derivada de l’autoliquidació anterior efectuada.

La quantitat per ingressar resultant generarà interessos de demora, des de l’endemà de la finalització del termini previst en l’article 124.1 LIS.

No s’apliquen els recàrrecs per declaració extemporània sense requeriment previ l’article 27 LGT.

No serà aplicable el procediment de rectificació d’autoliquidacions (articles 120.3 LGT i 126 et seq. RGAT), no es limiten les facultats de l’Administració tributària per a verificar o comprovar la primera i la nova autoliquidació i no s’apliquen les limitacions a la rectificació de l’article 119.3 LGT.

S’aplica el procediment de devolució que es regula en l’article 127 LIS, i el termini dels 6 mesos es comptarà a partir de la finalització del termini establert per a la presentació de la nova autoliquidació; és a dir, el 30 de novembre de 2020.

Es generen interessos de demora si resulta una quantitat per retornar com a conseqüència d’un ingrés indegut efectiu en l’autoliquidació anterior, des de l’endemà de la finalització del termini de declaració de l’article 124.1 LIS, fins al dia en què s’ordeni el pagament de la devolució.

Perquè es puguin tenir en compte aquestes novetats s’inclouen noves caselles en els models 200 i 220:«Declaració corresponent a l’art. 124.1 de la LIS sense aprovar comptes anuals», «Nova declaració art. 12.2 del RD Llei 19/2020»; si la nova declaració té la consideració de complementària, a més, caldrà marcar la casella corresponent a declaració complementària: «Nova declaració art. 12.2.b) del RD Llei 19/2020 no complementària: Import ingrés/devolució efectuada de la declaració originària».

El quadre detall de les correccions al resultat del compte de pèrdues i guanys (exclosa la correcció per impost de societats) de la pàgina 19 del model 200 té caràcter voluntari excepcionalment per a aquesta campanya per a tots els ajustos de les pàgines 12 i 13 d’aquest model, i incorpora un desglossament que deriva de la informació comptable i fiscal del contribuent. La finalitat d’aquest desglossament és que en períodes impositius següents sigui obligatori.

Deduccions en l’impost de societats per a invertir en cinema

Amb efectes per als períodes impositius que s’iniciïn a partir de l’1 de gener de 2020, es modifica l’article 36.1 i 2 LIS (DF 1a RDL17/2020), millorant les deduccions per inversió en produccions cinematogràfiques espanyoles i estrangeres.

Beneficis fiscals per a reactivar l’activitat econòmica en la indústria de l’automoció

El RDL 23/2020 fa unes modificacions temporals en l’impost de societats:

Deducció per innovació en processos

S’incrementa, per als períodes impositius que s’iniciïn dins dels anys 2020 i 2021, el percentatge de la deducció en innovació en processos de producció en la cadena de valor de la indústria de l’automoció, del 12 % actual fins al 25 % (percentatge regulat en l’article 35.2.c LIS), i serà necessari que l’entitat hagi obtingut un informe motivat sobre la qualificació de l’activitat com a innovació tecnològica, en els termes de l’article 35.4.a) LIS.

Llibertat d’amortització

Una nova DA 16a LIS possibilita la llibertat d’amortització en inversions efectuades en la cadena de valor de mobilitat elèctrica, sostenible o connectada. En particular, i amb efectes per a les inversions fetes l’any 2020 en les inversions en elements nous de l’immobilitzat material que impliquin la sensorització i el monitoratge de la cadena productiva, així com la implantació de sistemes de fabricació basats en plataformes modulars o que redueixin l’impacte ambiental, afectes al sector industrial d’automoció, posats a disposició del contribuent dins de l’any 2020. Cal que es compleixin una sèrie de requisits:

Manteniment de la plantilla mitjana total de l’entitat respecte de la plantilla mitjana de l’any 2019, durant els 24 mesos següents a la data d’inici del període impositiu en què entrin en funcionament els elements adquirits. En cas d’incompliment, el contribuent ingressarà la quota íntegra que hagués correspost a la quantitat deduïda en excés més els interessos de demora, amb l’autoliquidació del període impositiu en què s’hagi incomplert l’obligació.

Quantia màxima de la inversió: 500.000 euros.

Aplicable des de l’entrada en funcionament dels elements que s’hi puguin acollir, que ha de ser abans que finalitzi l’any 2021.

Aportació d’informe motivat emès pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme per a qualificar la inversió del contribuent com a apta. S’ha de sol·licitar dins del mes següent a la posada a la disposició de l’element i l’emetrà l’òrgan competent en un termini màxim de dos mesos. Si en el moment de presentar la declaració no s’hagués emès aquest informe per causa no imputable al contribuent, aquest la podrà aplicar amb caràcter provisional. Si la inversió no es considera apta, el contribuent haurà d’ingressar, juntament amb la quota corresponent al període impositiu en què es notifiqui aquest informe, l’import de la quota íntegra que hagués correspost a la quantitat deduïda en excés més els interessos de demora.

S’impossibilita l’aplicació d’aquest règim als immobles.

Tipus de l’IVA

Queda igualat el tipus aplicable als llibres, diaris i revistes en paper amb aquells que tinguin la consideració de serveis prestats per via electrònica. Així, es redueix l’IVA dels llibres, revistes i diaris electrònics al 4 % (article 91.Dos.1.2n LIVA modificat per la DF 2a RDL 15/2020).

Noves exempcions en l’ITPAJD

Exempció en l’ITPAJD per a novacions de préstecs hipotecaris

S’ha inclòs una nova exempció de la quota gradual de la modalitat d’Actes Jurídics Documentats, aplicable a escriptures en les quals es formalitzin les novacions contractuals de préstecs i crèdits hipotecaris que es produeixin a l’empara del Reial Decret llei 8/2020, sempre que tinguin el fonament en els supòsits regulats en els seus articles 7 a 16, referents a la moratòria de deute hipotecari per a l’adquisició d’habitatge habitual [article 45.I.B).28 del TRLITPAJD introduït per la DF 1a del RDL 8/2020 i modificat pel RDL 11/2020].

Exempció en l’ITPAJD per a diferents moratòries

Es declaren exemptes d’AJD les escriptures de formalització de les moratòries corresponents als següents supòsits [article 45.I.B).29 TRLITPAJD introduït per la DF 1a del RDL 19/2020]: la moratòria de deute hipotecari previst en l’article 13.3 RDL 8/2020, concessió de la suspensió de les obligacions derivades dels contractes de crèdit sense garantia hipotecària, prevista en l’article 24.2 RDL 11/2020, i les moratòries convencionals concedides a l’empara d’acords marc sectorials adoptats com a conseqüència de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 previstes en l’article 7 RDL 19/2020, que podran tenir per objecte tota classe de préstecs, crèdits i arrendaments financers.

Beneficis fiscals per esdeveniments d’interès públic

Ampliació dels terminis per a grans esdeveniments

Les disposicions finals tercera a cinquena del RDL 17/2020 amplien terminis per als esdeveniments següents:

Programa de preparació dels esportistes espanyols dels Jocs de Tòquio 2020: la durada d’aquest programa abastarà de l’1 de gener de 2017 al 31 de desembre de 2021.

Esdeveniment «V Centenari de l’expedició de la primera volta al món de Fernando de Magalhães i Juan Sebastián Elcano»: la durada del programa de suport abastarà des del 8 de maig de 2017 fins al 31 de desembre de 2022.

Esdeveniment «Andalusia Valderrama Masters»: la durada del programa de suport serà des de l’1 de juliol de 2018 fins al 31 de desembre de 2021.

Esdeveniment «Any Sant Compostel·là 2021»: la durada del programa de suport serà des de l’1 d’octubre de 2018 fins al 30 de setembre de 2022.

Nous esdeveniments declarats d’excepcional interès públic

Esdeveniments que tindran consideració d’esdeveniment d’excepcional interès públic a l’efecte del que es disposa en l’article 27 de la Llei 49/2002 de règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge (DA 2a a DA 6a RDL 17/2020 i DA 3ª RDL 26/2020).

Pla Berlanga: la durada del programa de suport serà des de l’1-4-2020 fins al 31-3-2023.

Programa Alacant 2021: la durada del programa de suport abastarà des del 7-5-2020 fins al 31-12-2022.

Esdeveniment «Espanya País Convidat d’Honor en la Fira del Llibre de Frankfurt el 2021»: la durada del programa de suport abastarà des del 7-5-2020 fins al 30-11-2021.

Pla de Foment de l’òpera al carrer del Teatro Real: la durada del programa de suport abastarà des de l’1-7-2020 fins al 30-6-2023.

Esdeveniment «175è Aniversari de la construcció del Gran Teatre del Liceu»: la durada del programa de suport abastarà des de l’1-12-2020 fins al 30-11-2023.

Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1: la durada del programa de suport abastarà des del 1-1-2020 fins al 31-12-2023.

Inspeccions tributàries per videoconferència

Queda habilitada la possibilitat que les actuacions i els procediments tributaris es facin per sistemes digitals que, mitjançant la videoconferència o un altre sistema similar, permetin la comunicació bidireccional i simultània d’imatge i so, la interacció visual, auditiva i verbal entre els obligats tributaris i l’òrgan actuant, i garanteixin la transmissió i recepció segures dels documents que, si és el cas, recullin el resultat de les actuacions efectuades i n’assegurin l’autoria, l’autenticitat i la integritat. L’ús d’aquests sistemes es produirà quan ho determini l’Administració Tributària i requerirà la conformitat de l’obligat tributari en relació amb el seu ús i amb la data i hora del seu desenvolupament (nou apartat 9 en l’article 99 que inclou la DF 1a RDL 22/2020).

Les actuacions inspectores es podran desenvolupar, a més dels llocs regulats fins ara (domicili fiscal de l’obligat tributari o del seu representant, el seu despatx, el lloc on es facin les activitats gravades o hi hagi proves de les obligacions, oficines de l’Administració, etc.) en altres llocs quan aquestes actuacions es facin per mitjà de sistemes digitals. L’ús d’aquests sistemes requerirà la conformitat de l’obligat tributari [nova lletra e) en l’article 151.1 LGT que inclou la DF 1a RDL 22/2020].

Retard en la publicació de la llista de deutors

L’article 95 bis LGT preveu la publicació de la llista de deutors a la Hisenda Pública durant el primer semestre de cada any, però la DA 3 RDL 19/2020 va ampliar de manera extraordinària aquest termini per a aquest any, fins a abans de l’1-10-2020.